Google Website Translator Gadget

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Όχι στη Σύγκρουση, Ναι στη Συνεργασία

Διακήρυξη Θεσσαλονίκης
των Πράσινων των Βαλκανίων
Όχι στη Σύγκρουση, Ναι στη Συνεργασία

Η περιοχή μας χρειάζεται ΕιρήνηΔημοκρατίαΣταθερότητα και Συνεργασία

...............................
· Στα Βαλκάνια η φύση εξακολουθεί να έχει εξαιρετικό πλούτο και θα πρέπει να διαφυλαχθεί και να χρησιμοποιηθεί ως βασική πηγή για εναλλακτική πράσινη ανάπτυξηΠρέπει να βελτιώσουμε τη διασυνοριακή συνεργασία στις προστατευόμενες περιοχές, διαφυλάσσοντας φυσικά και πολιτισμικά μνημεία που είναι πολύτιμα για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Καλούμε τις Βαλκανικές κυβερνήσεις να συνεργαστούν ακολουθώντας το παράδειγμα περιβαλλοντικών ΜΚΟ και τοπικών κοινωνιών.
· Στο συνέδριο της Συνθήκης για τη Βιοποικιλότητα, πρόσφατα στη Βόννη, οι κυβερνήσεις της Αλβανίας, Βοσνίας, Κροατίας, Μαυροβουνίου, Σερβίας και Σλοβενίας είπαν ότι θα δημιουργήσουν 13 νέες προστατευόμενες περιοχές και θα επεκτείνουν εννέα άλλες στο Διναρικό Τόξο, μια περιοχή που εκτείνεται από την Τεργέστη στην Ιταλία μέχρι τα Τίρανα στην Αλβανία. Η περιοχή φιλοξενεί υγιείς πληθυσμούς μεγάλων σαρκοφάγων, αρκούδων, λιγκών, λύκων και χρυσαφένιων τσακαλιών, καθώς και μεγάλες περιοχές δασών που δεν έχουν πειραχτεί. Οι περιβαλλοντολόγοι επίσης αναφέρουν ότι τα οικοσυστήματα πόσιμου νερού της περιοχής είναι τα πιο πλούσια στην Μεσόγειο. Αυτό το δίκτυο θα γεμίσει ένα κρίσιμο κενό σε ένα Πανευρωπαϊκό δίκτυο που εκτείνεται από τη Γαλλία έως την Ελλάδα, εξασφαλίζοντας καταφύγιο για απειλούμενα είδη καθώς και διαδρόμους μετακίνησης.
· Οι Πράσινοι των Βαλκανίων θέλουν να εκφράσουν την υποστήριξή τους γι αυτή τη συμφωνία όχι μόνο λόγω της σημασίας της για την προστασία της φύσης αλλά και γιατί πιστεύουν ότι η συνεργασία για την προστασία του περιβάλλοντος βοηθά τις χώρες και τις κοινωνίες να καταλάβει η μια την άλλη καλύτερα και τους δίνει τη δυνατότητα να επιλύσουν άλλες δυσκολίες. Θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι κάποιες από τις έξι συνεργαζόμενες χώρες ήταν πρώην εχθροί που πολέμησαν μεταξύ τους στα προηγούμενα 20 χρόνια. Υποστηρίζουμε έντονα την ανάμειξη της κοινωνίας των πολιτών σε αυτήν τη συνεργασία.
................................
Θεσσαλονίκη 8 Ιουνίου 2008
Έγινε δεκτό ομόφωνα από τους συμμετέχοντες στην Συνάντηση Διαλόγου Ανατολής – Δύσης των Πράσινων των Βαλκανίων
1. Τα κόμματα μέλη και παρατηρητές του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος:
Partia e Gjelber (Κόμμα Πράσινων-Αλβανία
Zelena Partia (Πράσινο Κόμμα) -Βουλγαρία
Οικολόγοι Πράσινοι -Ελλάδα
Zelena Lista (Πράσινη Λίστα) -Κροατία
Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Κύπρος
Partidul Ecologist din Moldova “Alianţa Verde
(Πράσινο Κόμμα Μολδαβίας Πράσινη Συμμαχία) -Μολδαβία
Partidul Verde (Πράσινο Κόμμα) -Ρουμανία
Zeleni (Πράσινοι) -Σερβία
Yesiller (Πράσινοι) -Τουρκία
2. Άλλα κόμματα που συμμετείχαν:
Zelenite (Πράσινοι) -Βουλγαρία
D.O.M. (Δημοκρατικό Ανανεωτικό Κόμμα) -FYROM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου