Google Website Translator Gadget

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Τι να κάνουμε;


Η κρίση δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα και δεν οφείλεται στις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, όσο κι αν διατείνονται το αντίθετο πολλοί και διάφοροι, οι οποίοι, λες και περίμεναν την ευκαιρία για να κάνουν επίδειξη του πόσο σιχαίνονται και τη χώρα και τους εαυτούς τους. Πρόκειται για κρίση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, και το πρόβλημα ξεκίνησε από τις ΗΠΑ.
Οι δε ισχυρές χώρες δεν έχουν μικρότερο πρόβλημα, απλώς διαθέτουν μεγαλύτερη αντοχή στην όποια κρίση. Αν φταίει κάποιος, αυτός είναι η ασύδοτη ελεύθερη αγορά, και σε αντίθεση με το τι ισχυρίζονται οι υπερασπιστές της, δεν πρόκειται να αυτορρυθμιστεί. Χωρίς αλλαγή του καταναλωτικού μοντέλου δεν υπάρχει διέξοδος. Όσο εξακολουθούν όλα να πουλιούνται και να αγοράζονται, η κρίση θα βαθαίνει. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου ζωής.
Χρειάζεται αποκαθήλωση του χρήματος, που χρόνια τώρα το προσκυνάμε και το αντιμετωπίζουμε ως υπέρτατη αξία. Η απαξίωση σχεδόν κάθε ελληνικού πράγματος, είτε μιλάμε για τα πανεπιστήμια είτε για το συλλογικό μας εαυτό, δυσχεραίνει την κατάσταση. Ας πιπιλάνε τα μίντια τη καραμέλα τους κι ας υφαίνουν σαν αράχνες τον ιστό της εικονικής πραγματικότητας που βολεύει τα οικονομικά συμφέροντα.
Οι παθογένειές μας όχι μόνο δεν θα ξεπεραστούν αλλά επιπλέον θα οξυνθούν με το βυθιζόμαστε στην ύφεση. Η πνευματικοί άνθρωποι οφείλουν να αναδείξουν τις ντόπιες ιδιαιτερότητες και αρετές που τείνουν να εξαφανιστούν μές στον πολτό της παγκοσμιοποίησης. Αργά ή γρήγορα θα ξαναμάθουμε, πάνω στο πετσί μας, ότι ο δρόμος για το παγκόσμιο ξεκινάει αναπόφευκτα από το τοπικό.
Από το http://tvxs.gr/news  Οι αιτίες που μας έφεραν ως εδώ και κυρίως «τι πρέπει να κάνουμε;» είναι το αντικείμενο έρευνας της Κρυσταλίας Πατούλη - ερωτήματα στα οποία δίνουν τη δική τους απάντηση γνωστές προσωπικότητες της τέχνης, των επιστημών και των γραμμάτων. Σήμερα, δημοσιεύουμε τις απαντήσεις του συγγραφέα Βαγγέλη Ραπτόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου