Google Website Translator Gadget

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Η Ιταλίδα που οργανώνει κίνημα για τη σωτηρία της Ελλάδας - Ελλάδα

Κλάουντια Μπετιόλ

Η Ιταλίδα που οργανώνει κίνημα για τη σωτηρία της Ελλάδας

Μια 47χρονη από το Λάτσιο ξεκίνησε καμπάνια μέσω Ιντερνετ καλώντας τους ευρωπαίους πολίτες να μην επιτρέψουν βγουν στο σφυρί τα ελληνικά λιμάνια, τα νησιά, τα αεροδρόμια ή τα μνημεία

H 47χρονη Κλάουντια Μπετιόλ κατάγεται από το Κολεφέρο, στο Λάτσιο της Ιταλίας. Είναι μηχανικός περιβάλλοντος, μητέρα ενός 13χρονου κοριτσιού. Ομως, τα όνειρά της δεν είναι καθόλου ιταλικά: θέλει να σώσει την Ελλάδα - και η πρότασή της βρίσκει υποστηρικτές σε όλον τον κόσμο, από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Δανία μέχρι τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, ακόμη και την Ινδία.

Τον περασμένο Ιούλιο η Μπετιόλ παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα την οικονομική κρίση στη χώρα μας, αλλά και τα σχέδια για εκποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. Πολύ γρήγορα, η διάσωση των ελληνικών δημόσιων αγαθών τής έγινε έμμονη ιδέα. «"Γιατί να αγοράσουν οι πολυεθνικές και οι κερδοσκόποι την Ελλάδα; Θα την αγοράσω εγώ", είπα με το που άκουσα τις τηλεοπτικές συζητήσεις επί του θέματος». «Η κόρη μου αμέσως μου είπε πως δεν έχουμε τα χρήματα για να αγοράσουμε την Ελλάδα. "Αν μαζευτούμε όλοι οι Ευρωπαίοι μαζί, θα το καταφέρουμε", της απάντησα», λέει στα «ΝΕΑ» η ιταλίδα μηχανικός με ειδίκευση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ανέβασε στο Ιντερνετ την ιστοσελίδα www.europeancommongoods.org, μέσω της οποίας καλεί τους ευρωπαίους πολίτες να υιοθετήσουν την πρωτοβουλία της και να συμμετέχουν στην καμπάνια που ξεκίνησε, προκειμένου να μη βγουν στο σφυρί τα λιμάνια, τα νησιά, τα αεροδρόμια ή τα μνημεία της Ελλάδας.

Η Μπετιόλ δήλωνε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στο διαδικτυακό τμήμα της ιταλικής εφημερίδας «Corriere della serra» στις 14 Νοεμβρίου, το οποίο είδαν περισσότεροι από 36.000 χρήστες: «Οι ρίζες της Ευρώπης είναι στην Ελλάδα. Μαζεύουμε υπογραφές ώστε να ακουστούμε στις Βρυξέλλες. Θέλουμε να συγκεντρώσουμε έναν σεβαστό αριθμό για να μην πουν ότι είμαστε κάποιοι λίγοι πολίτες, αλλά ένα ολόκληρο κίνημα», σημείωνε.

Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ», το κίνημα αυτό θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από Ευρωπαίους. «Είναι, ίσως, η τελευταία μας ευκαιρία για να κάνουμε κάτι σωστό. Η Ελλάδα είναι τώρα πιο κοντά από κάθε άλλη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Ακολουθούν όμως και οι άλλες. Είναι πρώτα απ' όλα θέμα αξιοπρέπειας», τονίζει η 47χρονη, η οποία προσθέτει πως στη χώρα μας έχει έρθει μόνο μία φορά. Το γεγονός ότι ήταν γυναίκα και μιλούσε για ευρωπαϊκή ενότητα, την έκαναν να φαντάζει στα μάτια κάποιων ως γραφική. «Το ξεπέρασα γιατί είχα έναν στόχο, να βοηθήσω την Ελλάδα».

Μάλιστα, στο μανιφέστο της, που έχει καταχωριστεί στην ιστοσελίδα, μεταφρασμένο σε πέντε γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά, αναφέρεται ότι «αντί να αφήσουμε τα ελληνικά δημόσια περιουσιακά αγαθά να πουληθούν αντί πινακίου φακής, είτε σε υπερδυνάμεις είτε σε ιδιώτες επενδυτές, τα ελληνικά δημόσια αγαθά, όπως και εκείνα άλλων χωρών σε πιθανή κρίση, πρέπει να πουληθούν σε ένα Ευρωπαϊκό Οικονομικό Συνεταιρισμό, είτε με αυστηρά δημόσιο χαρακτήρα είτε με πλειοψηφική συμμετοχή δημόσιων φορέων, προκειμένου να συγκεντρωθούν άμεσα, από τις κυβερνήσεις και τα διεθνή όργανα τα απαραίτητα χρήματα».

Ηδη, λίγες μόνο μέρες από τότε που άρχισε αυτή η πανευρωπαϊκή καμπάνια για την Ελλάδα, αρκετές χιλιάδες είναι οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί. Απλοί πολίτες, καθηγητές, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και φοιτητές προσυπογράφουν και δηλώνουν διατεθειμένοι να προσφέρουν τον οβολό τους για να σωθεί η κληρονομιά της Ελλάδας. Μεταξύ των πρώτων που στήριξαν την πρόταση της Μπετιόλ, ήταν και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα καθώς και ο γερμανός ευρωβουλευτής Τζο Λέινεν. «Με αυτήν τη δύναμη που έχουμε από τις υπογραφές, στις 23 Νοεμβρίου θα βρεθώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου και θα παρουσιάσω τη θέση μας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Συνεταιρισμό».

Περίπου 2.000 είναι όμως και οι Ελληνες, από διάφορες γωνιές της χώρας μας - από τη Σαντορίνη, τη Λέρο και τη Ρόδο, μέχρι την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα -, οι οποίοι μπήκαν στην ιστοσελίδα και υπέγραψαν. Δημόσιοι υπάλληλοι, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, καλλιτέχνες, φοιτητές, μηχανικοί, έμποροι, ακόμη και άνεργοι δηλώνουν πως θα σταθούν στο πλευρό της Μπετιόλ στον αγώνα για τη διάσωση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. «Δεν πρέπει να μείνουμε στο γεγονός ότι μία Ιταλίδα ξεκινά αυτήν την προσπάθεια, γιατί έτσι θα χάσουμε το νόημα. Ολοι μαζί οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούμε να σώσουμε τη δημόσια περιουσία της Ελλάδας», υπογραμμίζει η Μπετιόλ.

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4674194

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου