Google Website Translator Gadget

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Όλοι και όλα για όλους, κανένας μόνος του


Γιατί στηρίζω τους Οικολόγους Πράσινους;
- γιατί είναι ένα κόμμα που δεν αποτελείται από επαγγελματίες πολιτικούς αλλά ενεργούς πολίτες
- γιατί έχει οριζόντια, μη αρχηγική δομή και δημοκρατική λήψη αποφάσεων
- γιατί συνδυάζει τα προτάγματα της οικολογίας, της ελευθερίας και της αυτοδιαχείρισης
- γιατί η προστασία των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων είναι εξίσου σημαντική με την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας
- γιατί έχει ξεκάθαρη αντιρατσιστική, αντιεθνικιστική, αντιμιλιταριστική και αντιαπαγορευτική στόχευση
- γιατί ασπάζεται τις αρχές της μη βίας, της συνύπαρξης, του ανθρωπισμού και του σεβασμού στο διαφορετικό
- γιατί είναι ο μόνος πολιτικός φορέας που έχει ρεαλιστικές και συνάμα ριζοσπαστικές προτάσεις για την έξοδο από την κοινωνικο-οικονομική και περιβαλλοντική κρίση
- γιατί όσο πιο πολλά μικρά κόμματα μπουν στη Βουλή, τόσο καλύτερος ο κοινοβουλευτικός έλεγχος
- γιατί η οικολογία δεν είναι ουτοπία, αλλά ο δρόμος για μια άλλη κοινωνία
- γιατί είναι καιρός να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας, να αλλάξουμε τον κόσμο χωρίς να καταλάβουμε την εξουσία
- γιατί στη λεηλασία του μνημονίου εμείς απαντάμε με αγώνα για τη μητέρα Γη και την ελευθερία


Εκλογικό Μανιφέστο

Σε αυτές τις εκλογές, με το υπάρχον εκλογικό σύστημα, η αποχή -όπως και το άκυρο και το λευκό- στηρίζει τον δικομματισμό και ενισχύει την άνοδο του συντηρητισμού, του εθνικισμού και του φανατισμού. Η κατάντια του πολιτικού συστήματος, οι εγκληματικές πολιτικές λιτότητας και η κοινωνική αποσύνθεση έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο του λαϊκισμού, του ρατσισμού και του νεοφασισμού, την ανάδειξη της βίας και των άκρων. Όταν ο ακραίος λόγος του κάθε Καρατζαφέρη σταματάει να φοβίζει και η ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, αντί να τίθεται εκτός νόμου για εγκληματικές ενέργειες και ρατσιστικό λόγο μίσους ετοιμάζεται να μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο, τότε σημαίνει ότι δεν έχουμε μάθει από τα λάθη της ιστορίας μας, που επαναλαμβάνεται.

Η βία της ανεργίας, της κρατικής καταστολής, της πείνας, της φτώχειας και της ανασφάλειας, γεννά κοινωνική έκρηξη και αγανάκτηση, γεννά φόβο και απαισιοδοξία, γεννά την αποδόμηση αλλά και την ανάγκη να δούμε πέρα από την κρίση και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή, να επαναπροσδιορίσουμε και να δημιουργήσουμε νέες δομές κοινωνικής συνύπαρξης και πολιτικής οργάνωσης, με σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και την αξιοπρέπεια.

Έχουμε πολλές σωστές απαντήσεις, αρκεί να μπουν τα σωστά ερωτήματα. Δεν γίνεται να λύσουν τα προβλήματα αυτοί που τα δημιούργησαν. Τριάντα χρόνια δικομματισμού είναι αρκετά, ενώ δεν πρέπει να  επιτρέψουμε κανένα ίχνος εθνικισμού, λαϊκισμού και φόβου για το ξένο και το διαφορετικό να ριζώσει στην ελληνική κοινωνία, που είναι από τα αρχαία χρόνια σταυροδρόμι πολιτισμών. Η γενιά της μεταπολίτευσης, του ωχαδερφισμού, του βολέματος, του νεοπλουτισμού, της κομματοκρατίας και του ελληνορθόδοξου πατριωτισμού πρέπει να βγει επί τέλους από τη μέση. Ζούμε στην Ευρώπη του 2012 και όχι στο Βυζάντιο του μεσαίωνα. Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι να ταΐζει του άπορους και όχι να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου, πόσο μάλλον να είναι μέρος των δημοσίων δαπανών. Οι χρήστες ουσιών είναι συνάνθρωποί μας έστω με κάποιες αδυναμίες, όχι όμως εγκληματίες. Οι μετανάστες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής παραγωγικής βάσης και όχι ο αποδιοπομπαίος τράγος των πολιτικών λιτότητας και καταστολής. Η διαφθορά, το πελατειακό πολιτικό σύστημα, η αρπαχτή και η άνιση κατανομή του πλούτου είναι ο πολιτισμικός μας εχθρός και όχι η διαφάνεια, η συνύπαρξη των λαών και η λογοδοσία των πολιτικών, των τραπεζών και των πολυεθνικών επιχειρηματικών- χρηματιστηριακών ομίλων.      

Η λύση βρίσκεται στους δρόμους, στις πλατείες, στους κοινωνικούς αγώνες και τις δημιουργικές αντιστάσεις, αλλά και στην κάλπη για να μην μας κλέψουν άλλο τα όνειρά μας με ένα πρόσχημα δημοκρατίας. Αγωνιζόμαστε σε όλα τα μέτωπα, εντός και εκτός Βουλής για να ανατρέψουμε όλα τα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας.         
Στη δικτατορία των αγορών προτάσσουμε την κοινωνία της αλληλεγγύης, στην οικονομία του χρήματος αντιτάσσουμε την οικονομία των φυσικών πόρων και της ανταλλαγής, ενώ στη συστημική κρίση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού προτάσσουμε νέες μορφές κοινωνικής και οικονομικής δικτύωσης. Στη κοινωνία του βολέματος και της άκρατης κατανάλωσης αντιτάσσουμε τον οικολογικό τρόπο να ζούμε καλύτερα, καταναλώνοντας λιγότερα αγαθά, επαναπροσδιορίζοντας τις ανάγκες μας και δουλεύοντας λιγότερες ώρες. Στο μνημόνιο του ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας και της λιτότητας προτάσσουμε μια κοινωνία από τα κάτω που συμμετέχει ενεργά στο καθημερινό βίωμα της πολιτικής και της οικολογίας, που δεν περιμένει 4 χρόνια για να αφήσει το μέλλον της στα χέρια άλλων, αλλά το επανακτεί και το αναδομεί, οικοδομώντας τώρα τη συνεργατική κοινωνία του μέλλοντος, κάνοντας τις σημερινές ουτοπίες την πραγματικότητα του αύριο

Χρειαζόμαστε ένα νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, ένα Σύμφωνο Κοινωνικής Ευημερίας και Διαγενεακής Δημοσιονομικής Δικαιοσύνης, που θα στηριχθεί στους παρακάτω ενδεικτικούς άξονες:

1. Σύσταση Διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για να επιβεβαιωθεί το ποσοστό του χρέους που είναι απεχθές και παράνομο (ιδιαίτερα το σκέλος που αφορά τα παράνομα επιτόκια και τα εξοπλιστικά προγράμματα) με στόχο τη διαγραφή του, αλλά και να καταγράψει το μαύρο χρήμα του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Χρήματα υπάρχουν αρκεί να μην γίνονται διαφθορά, πολιτικές μίζες και υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο στα χέρια λίγων.
2. Φορολόγηση της κερδοφορίας των ιδιωτικών τραπεζών με τον ανώτατο δυνατό συντελεστή και των χρηματοπιστωτικών- χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά τουλάχιστον 1.5%. Κοινωνικός έλεγχος των τραπεζών, κατάργηση των τοξικών παραγώγων, αποδέσμευση των 2 δις ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κατακρατούν οι τράπεζες αν και έχουν πάρει περισσότερα από 100 δις για να διασφαλίσουν ρευστότητα.
3. Θέσπιση ειδικής εισφοράς (φόρου) πλουσίων, όπου θα φορολογηθούν οι χρηματοπιστωτικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές και ο πλούτος του πλουσιότερου 2% της χώρας. Χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας, της έρευνας και της κοινωνικής μέριμνας. 
4. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους νέους εργαζόμενους στα 900 ευρώ το μήνα και μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου στις 30 ώρες. Δημιουργία και ενίσχυση συλλογικού ταμείου αλληλοβοήθειας νέων αυτασφάλιστων και αυταπασχολούμενων, ισχυρά οικονομικά και φορολογικά κίνητρα σε νέους για τη δημιουργία συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην επαρχεία, ιδιαίτερα σε καινοτόμους παραγωγικούς τομείς και νέες τεχνολογίες.
5. Καταγραφή και φορολόγηση της εκκλησιαστικής- μοναστηριακής περιουσίας με τον ανώτερο δυνατό συντελεστή και το πλήρη διαχωρισμό κράτους- εκκλησίας. Δημόσια απαλλοτρίωση παραγωγικών γαιών και απόδοσή τους σε νέους αγρότες και άνεργους.
6. Πάγωμα των εξοπλιστικών συμβολαίων και μείωση των εξοπλιστικών δαπανών κατά 80%. Τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε ξοδέψει σε όπλα περισσότερα από 210 δις ευρώ, τα οποία θα μπορούσαμε να έχουμε επενδύσει στη  κοινωνική πρόνοια, τη δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία.
7. Αποποινικοποίηση της κατοχής και χρήσης ουσιών και ελεγχόμενη κλινική διάθεση ουσιών σε τοξικοεξαρτημένα άτομα με συνταγογράφηση (εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την καταστολή, έσοδα από φορολογία, επανατροφοδότηση κονδυλίων στην πρόληψη- περίθαλψη, καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου).
8. Νομιμοποίηση της (αυτο)καλλιέργειας της ινδικής κάνναβης (για θεραπευτικούς- διατροφικούς σκοπούς) και της κλωστικής κάνναβης (για βιομηχανικούς σκοπούς). Ρύθμιση του παράνομου εμπορίου κατά τα πρότυπα του καπνού και του αλκοόλ (εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την καταστολή, πολλαπλάσια έσοδα από τη φορολόγηση).
9. Αναδιοργάνωση της αγροτικής οικονομίας με έμφαση στην ποιοτική βιολογική καλλιέργεια, τις πρότυπες- καινοτόμες καλλιέργειες, την κοινοτικά υποστηριζόμενη γεωργία και τη διατήρηση παραδοσιακών ποικιλιών, με στόχο την διατροφική αυτάρκεια της χώρας και την ενίσχυση των εξαγωγών.
10. Επανάκτηση (και δημιουργία νομικού πλαισίου για την αξιοποίηση) εγκαταλελειμμένων αγροτικών γαιών από νέους αγρότες οργανωμένους σε συνεταιρισμούς λαϊκής βάσης. Επανάκτηση εγκαταλελειμμένων αστικών κτημάτων και δημιουργία αστικών συλλογικών λαχανόκηπων. Επανάκτηση εγκαταλελειμμένων κτηρίων για κοινωνική στέγαση αστέγων και μεταναστών.
11. Υποστήριξη οικοκοινοτήτων, δικτύων αλληλοϋποστήριξης, πιλοτικών εμπειριών αυτοοργάνωσης και αλληλοβοηθητικών- κοινωνικών επιχειρήσεων με έμφαση στην προστασία- ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, την οικολογική γεωργία- κτηνοτροφία, την ενεργειακή αυτονομία, τις νέες τεχνολογίες και τον οικο-άγρο-τουρισμό.
12. Στήριξη της τοπικής- οικιακής παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, τη δημιουργία κοινοτικών συνεταιριστικών ενώσεων ΑΠΕ λαϊκής βάσης, την τοποθέτηση ενός εκατομμυρίου ηλιακές στέγες, καθώς και την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού με στόχο 25% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2025, απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα, και ενεργειακή αυτονομία από ΑΠΕ για κάθε νοικοκυριό μέχρι το 2050.
13. Ενίσχυση και υποστήριξη συνεταιριστικών ενώσεων παραγωγών, δικτύων παραγωγών- καταναλωτών, εναλλακτικών μορφών οικονομικής δικτύωσης και τοπικών ανταλλακτικών συστημάτων χωρίς χρήματα (πχ τράπεζες χρόνου, εναλλακτικά τοπικά νομίσματα, ανταλλακτικά δίκτυα). Δημιουργία κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, παροχή οικονομικών και φορολογικών κινήτρων.
14. Δημιουργία και ενίσχυση ταμείων αλληλοβοήθειας και τοπικών μικροπιστωτικών μη-κερδοσκοπικών ιδρυμάτων (κοινωνικές τράπεζες με ισόποσους μετόχους τους καταθέτες).
15. Χορήγηση ασύλου και άδειας εργασίας- παραμονής σε μετανάστες που επιθυμούν να μείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα ή να προωθηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ (σε ποσοστά που να συμβαδίζουν με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο χορήγησης ασύλου >25%). Απαίτηση να καταργηθεί ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ της ΕΕ, να καταργηθούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να ξηλωθεί ο φράχτης της ντροπής, να παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια, περίθαλψη και μέριμνα, ιδιαίτερα σε γυναίκες και παιδιά χωρίς χαρτιά. Αξιοποίηση των μεταναστών για την αναβάθμιση της αγροτικής οικονομίας με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
16. Αντικατάσταση του μαθήματος των θρησκευτικών από αντίστοιχο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης για τη μη-βία και τη πολυπολιτισμική συνύπαρξη.
17. Εκδημοκρατισμός, αποφασιστοποίηση και μερικός αφοπλισμός της Ελληνικής Αστυνομίας. Διερεύνηση της δράσης και απόδοση ποινικών ευθυνών στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, εκκαθάριση των σωμάτων ασφαλείας από φασιστικά- νεοναζιστικά στοιχεία και συνδέσμους με τη Χ.Α., απαγόρευση της χρήσης χημικών και βίας εναντίων ειρηνικών διαδηλωτών, ψυχολογικός έλεγχος όσων φέρουν όπλο και αφοπλισμός όσων δεν είναι ικανοί, εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας στα ανθρώπινα δικαιώματα.
18. Άμεση κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και των στρατιωτικών- μαθητικών παρελάσεων. Επένδυση στο στρατηγικό ρόλο που κατέχει η Ελλάδα ως νοτιο-ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, αλλά και ως ένα ιστορικά πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι. Υπογραφή συμφώνου αδερφοσύνης, συνύπαρξης και αποστρατικοποίησης με όλες τις όμορες χώρες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως εγγυήτρια. 
19. Νομιμοποίηση και ρύθμιση της ελεύθερης κατασκήνωσης, παράλληλα με την αυτορύθμιση των κοινοτήτων ελευθεροκατασκηνωτών μέσα από τη προώθηση ενός κώδικα ελεύθερης και υπεύθυνης κατασκήνωσης, τη δημιουργία βασικών υποδομών σε περιοχές ελεύθερης κατασκήνωσης, καθώς και την ανακαίνιση των οργανωμένων κάμπινγκ σύμφωνα με τα κριτήρια για την απονομή κοινοτικού οικολογικού σήματος και τη μετατροπή τους σε καλαίσθητους και πρότυπους χώρους υποδοχής, φιλοξενίας και δραστηριοποίησης οικο-ταξιδευτών.
20. Θέσπιση αυστηρών κριτηρίων διαφάνειας και λογοδοσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση, τη σπατάλη του δημοσίου χρήματος και τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Ανάπτυξη δικτύων ελεύθερου λογισμικού και ανοιχτού κώδικα και για τη μηχανοργάνωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών, προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και ενίσχυση του ψηφιακού αλφαβητισμού της κοινωνίας.
21. Θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, των θεματικών δημοψηφισμάτων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καθώς και ενίσχυση των τοπικών δομών άμεσης δημοκρατίας, ιδιαίτερα των συμμετοχικών προϋπολογισμών- αναπτυξιακών σχεδιασμών σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας. Θεσμοθέτηση συμβουλίων, ανοιχτών συνελεύσεων, σε επίπεδο γειτονιάς, δήμου και περιφέρειας, καθώς και της νομοθετικής πρωτοβουλίας πολιτών με συλλογή υπογραφών σε εθνικό επίπεδο, ενίσχυση των τοπικών συμβουλίων νεολαίας.

Για εμάς είναι η ώρα της αξιοπρέπειας, η ώρα του αγώνα, η ώρα να μεταμορφωθεί το εγώ σε εμείς.
Φωνή σε αυτούς που δεν έχουν, σε αυτούς που ονειρεύονται και δημιουργούν.
Η αλληλεγγύη, το μοίρασμα και η δημιουργία είναι η κουλτούρα μας, όχι η απληστία και το χρήμα.
Να ορίσουμε την ευημερία πέρα από την αύξηση του ΑΕΠ και την οικονομική μεγέθυνση.

Ελευθερία, Οικολογία, Αυτοδιαχείριση. 
Όλοι και όλα για όλους, κανένας μόνος του.

Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, Περιβαλλοντολόγος, υποψήφιος με τους Οικολόγους Πράσινους στη Β' Αθήνας.