Google Website Translator Gadget

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Το θαύμα να νοιώθεις... Έλληνας!

«Όταν μιλάω για την Ελλάδα, τα αισθήματα ξεχύνονται ποταμός μέσα μου και εμποδίζουν τα λόγια. Δε βρίσκω λόγια να περιγράψω αυτό που νοιώθω, το τόσο δυνατό που με συνεπαίρνει και με απογειώνει, το τόσο σταθερό που έγινε ο άξονας της ζωής μου, το τόσο υπέροχο που με κάνει να αισθάνομαι Άνθρωπος...»
Ο Sam Chekwas με τις δέκα μικρές ιστορίες του, που τις ονομάζει «Δέκα συναντήσεις με την Ελλάδα», προσδιορίζει το πεδίο της ενασχόλησής του, που είναι τα ελληνικά γράμματα και ο ελληνικός πολιτισμός. Πρέπει, γράφει, να μην αποποιείται ο Έλληνας την ταυτότητά του, «γιατί δεν γνωρίζει, γιατί κάποιοι δεν του έμαθαν τι σημαίνει να έχεις κληρονομιά τόσων αιώνων, κληρονομιά που υποχρεούσαι να τη μεταβιβάσεις και στις επόμενες γενιές...» και συνεχίζει: «Την ημέρα που θα πάψει ο Έλληνας να είναι κληρονόμος της μεγάλης του Ιστορίας, καήκαμε όλοι!»

Sam Chekwas

"Η Ελλάδα ήταν πάντα μια χώρα ανοιχτή σε όλους, τώρα όμως περνάει μια καταιγίδα και μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει το πολιτικό σύστημα. Πρέπει να σταματήσει άμεσα την εξαγωγή νέων και καλών μυαλών και να ανοίξει τα σύνορά της για κάθε πολίτη που αισθάνεται ότι θέλει να δημιουργήσει και να συνδράμει ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση» είναι τα πρώτα λόγια του Νιγηριανού Sam Chekwas, που από τα δώδεκά του ήθελε να γίνει Έλληνας. Αφορμή στάθηκε η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή: «Ίσως είναι το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει. Ήταν τόσο εντυπωσιακό το πόσο ψυχρός ήταν ο Κρέοντας», λέει στην «Α» ο Sam που τότε ήταν που ανακοίνωσε στους γονείς του ότι θέλει να σπουδάσει στην Ελλάδα. Εκείνοι τον ενθάρρυναν και έτσι έφτασε στη Θεσσαλονίκη. Όμως το πτυχίο του οδοντιάτρου δεν ήταν αρκετό, η φιλοσοφία, ο πολιτισμός και τα γράμματα ήταν το κεφάλαιο που ήθελε να κατακτήσει και το κατάφερε, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που η πολιτεία θα τον βραβεύσει για τη συνεισφορά του στο ελληνικό πολιτισμό: «Δεν χρειαζόταν καμία βράβευση, είναι σαν να ευχαριστείς τη μητέρα σου επειδή σε γέννησε», μας λέει.
Ο Sam δεν κατάφερε να πείσει αξιωματούχους και πολιτικούς πόσα θα μπορούσε να κερδίσει η Ελλάδα εκμεταλλευόμενη τον πολιτισμό και τα γράμματα. Η συνήθης απάντηση ήταν ότι αυτά είναι εμπορικά θέματα και καλύτερα να τα αφήσουμε στους επαγγελματίες, όπως χαρακτηριστικά του είπε κάποτε ένας υπουργός Πολιτισμού. Ο Sam δεν εγκατέλειψε την ιδέα, έφτασε στη Νέα Υόρκη και αφού άνοιξε το οδοντιατρείο του, το 1994 δημιούργησε το πρώτο του βιβλιοπωλείο στην Αστόρια. Ακολούθησε το 2001 το δεύτερο στο Μπρούκλιν. Παράλληλα, παρέδιδε δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε μικρά παιδιά. «Ο Μέγας Αλέξανδρος έλεγε: ό,τι δεν γιορτάζεται, αποξενώνεται και πεθαίνει», εξηγεί στην "Α". Ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ θα τον βραβεύσει, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για τη συνολική του προσφορά στα γράμματα.
"Αισθάνομαι άσχημα", μας λέει, "που δεν βοήθησα να αποτραπεί η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας. Η χώρα μας έμεινε πίσω, όχι γιατί δεν διαθέτει τα μυαλά ή την υποδομή για να φτάσει εκεί που της αξίζει, αλλά γιατί πάσχει από ηγέτες" σημειώνει ο Sam. Σχολιάζοντας τη δημοκοπική άνοδο της Χρυσής Αυγής, απαντά ότι οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές, αλλά τονίζει: «Πρέπει να πάψουμε να λέμε ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, γιατί αυτό δεν αντικατοπτρίζει το πανελλήνιο πνεύμα. Άλλωστε οι περισσότεροι Έλληνες βρίσκονται σε άλλες χώρες και διαπρέπουν». Καθιστά σαφές πως η κυβέρνηση, η Εκκλησία και όποιος άλλος φορέας πρέπει να αφυπνίσουν τον κόσμο ενάντια σε αυτό το φαινόμενο και παράλληλα να δώσουν κίνητρα σε όποιον πολίτη του κόσμου θελήσει να δημιουργήσει και να συνεισφέρει στην οικονομία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. «Η Ελλάδα είναι ζωντανή και θα παραμείνει ζωντανή στους αιώνες των αιώνων. Χρειάζεται απλά μια στροφή για να ξαναβρεί τον προορισμό της. Να κάνει αυτό που έκανε πάντα, να συνεισφέρει στον κόσμο με το πνεύμα, τον πολιτισμό της και τη γλώσσα» λέει ο Sam προτρέποντας να αναδείξουμε τον καταλληλότερο ηγέτη που θα τραβήξει τη χώρα μπροστά χωρίς σύνορα. «Αν ο Μέγας Αλέξανδρος κατάφερε με αρρώστιες, πολέμους και άλογα να διαδώσει τον ελληνικό πολιτισμό, τότε σίγουρα εμείς, με τόσα τεχνολογικά μέσα, έχουμε πολύ εύκολο έργο μπροστά μας» υπογραμμίζει με πάθος ο Δρ Sam Chekwas.
Ο ίδιος δίνει μια υπόσχεση ότι θα έρθει σύντομα στην Ελλάδα για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο αλλά και για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ στην αγαπημένη του πόλη των Ιωαννίνων, εκεί που οι λίμνες παντρεύονται με τα βουνά.

Ένας Νιγηριανός που διδάσκει ελληνικά